Talaan hin mga Mangulo han Pilipinas

Tikang ha Wikipedia
Laktaw ngadto ha: paglayag, bilnga
Mayda impormasyon hini nga artikulo nga aada han Iningles nga bersyon nga angay ighubad ha Winaray

Ini in kumpleto nga talaan o lista hin mga Presidente o Mangulo han Pilipinas nga amo an napulo kag upat (14) nga mga nangulo hin estado ha kaagi han Pilipinas. Naglalakip ini nga lista hin mga Presidente nga gin-inagurar nga Presidente han Pilipinas katapos han ratipikasyon hin konstitusyon nga nagklaro pagdeklara han pagkaada han Pilipinas.

Para han mga namuno han Pilipinas ugsa han ratipiskasyon han 1899 nga Batakang-Balaod, kitaa iton Kapitan-Heneral han Pilipinas. Para han mga namuno han Pilipinas ugsa han ratipikasyon han 1935 nga konstitusyon, kitaa iton Gobernador-Heneral han Pilipinas.

Tigamni nga an mga Presidente ha ilarom han Mankomunidad han Pilipinas (Philippine Commonwealth) ilarom han Amerikano nga pagdumara, ngan an kanan Ikaduha nga Republika iginsisiring nga puppet nga gobyerno han Hapones dida han Gyera Pankalibotan II.

Leyenda[igliwat | edit source]

     Katipunan      Kalibapi (Ginpanguna han Hapones)      Nacionalista      Liberal      Kilusang Bagong Lipunan      Partido Demokratiko Pilipino-Lakas ng Bayan      Lakas-CMD/Lakas-Kampi-CMD      Laban ng Makabayang Masang Pilipino

Talaan hin mga Mangulo[igliwat | edit source]

# Mangulo Nagtikang ha paglingkod Nagbiya ha paglingkod Partido Primer Ministro Sugbong-Mangulo Panahon-hin-Pag-alagad Panahon
1 Ph pres aguinaldo.jpg Emilio Aguinaldo
Enero 23, 1899[L 1] Abril 1, 1901[L 2] waray
(Gin-unahan han Katipunan,[L 3]
Magdalo nga grupo)
Apolinario Mabini
Pedro Paterno
Mariano Trias
Ginwara
- Syahan nga Republika
(Malolos nga Republika)
Ginwara
Tungod han pagpanguna han mga Gobernador-Heneral han Kapurupod'an nga Pilipinhon tikang han Abril 1, 1901 tubtob Nobyembre 15, 1935.
2 Ph pres quezon.jpg Manuel L. Quezon
Nobyembre 15, 1935 Agosto 1, 1944[L 4] Nacionalista waray
(An 1935 nga Konstitusyon waray magtugon nga magkaada hin Primer-Ministro)
Sergio Osmeña 1 Mankomunidad
2
3 Ph pres laurel.jpg José P. Laurel
Oktubre 14, 1943 Agosto 17,1945[L 5] KALIBAPI[L 6]
(Nag-ataman nga kagamhanan ha ilarom han pag-okupar han mga Hapones)
waray
(An 1943 nga Konstitusyon waray magtugon nga magkaada hin Primer-Ministro)
Benigno Aquino[1]
Ramon Avancena[1]
- Ika-Duha nga Republika
4 Ph pres osmena.jpg Sergio Osmeña
Agosto 1, 1944 Mayo 28, 1946 Nacionalista waray
(An 1935 nga Konstitusyon waray magtugon nga magkaada hin Primer-Ministro)
bakante 2 Mankomunidad
(Ginbalik)
5 Ph pres roxas.jpg Manuel Roxas
Mayo 28, 1946 Abril 15, 1948[L 7] Liberal Elpidio Quirino 3
Ika-Tulo nga Republika
6 Ph pres quirino.jpg Elpidio Quirino
Abril 17, 1948 Disyembre 30, 1953 bakante
Fernando Lopez 4
7 Ph pres magsaysay.jpg Ramon Magsaysay
Disyembre 30, 1953 Marso 17, 1957[L 8] Nacionalista Carlos P. Garcia 5
8 Ph pres garcia.jpg Carlos P. Garcia
Marso 18, 1957 Disyembre 30, 1961 bakante
Diosdado Macapagal 6
9 Ph pres macapagal.jpg Diosdado Macapagal
Disyembre 30, 1961 Disyembre 30, 1965 Liberal Emmanuel Pelaez 7
10 Ph pres marcos.jpg Ferdinand Marcos
Disyembre 30, 1965 Pebrero 25, 1986[L 9] Nacionalista Fernando Lopez 8
9
Kilusang Bagong Lipunan Ferdinand Marcos bakante 10 Ika-Duha nga Diktaturya
"An Bag-o nga Katilingban"
11 Ika-Upat nga Republika
Cesar Virata Arturo Tolentino 12
11 Ph pres aquino.jpg Corazón Aquino
Pebrero 25, 1986[L 10] Hunyo 30, 1992 PDP-LABAN Salvador Laurel Salvador Laurel
Ika-Lima nga Republika
waray
(An 1987 nga Konstitusyon waray magtugon nga magkaada hin Primer-Ministro)
12 Ph pres ramos.jpg Fidel V. Ramos
Hunyo 30, 1992 Hunyo 30, 1998 Lakas–NUCD–UMDP Joseph E. Estrada 13
13 Ph pres estrada.jpg Joseph Estrada
Hunyo 30, 1998 Enero 20, 2001[L 11] PMP
(ha ilarom han Laban ng Makabayang Masang Pilipino nga koalisyon)
Gloria Macapagal-Arroyo 14
14 Ph pres arroyo.jpg Gloria Macapagal-Arroyo
Enero 20, 2001 Hunyo 30, 2010 Lakas–CMD/KAMPI bakante
Teofisto Guingona
Lakas Kampi CMD
(ha ilarom han Koalisyon ng Katapatan at Karanasan sa Kinabukasan nga koalisyon)
Noli de Castro 15
15 Noynoy Aquino.jpg Benigno Aquino III
Hunyo 30, 2010 Yanâ nga nálíngkod Liberal Jejomar Binay 16

Mga Tigaman[igliwat | edit source]

  1. Nagtikang an panahon-hin-pag-alagad han pag-inagruar han Malolos nga Republika, nga ginkikita nga amo an Syahan nga Republika nga Pilipinhon.
  2. Natapos an panahon-hin-pag-alagad han paghurar ni Aguinaldo hin pagsunod han Estados Unidos katapos han iya kadakop ha Palanan, Isabela.
  3. Gintukod ni Andrés Bonifacio ngan hin iba dida han Hulyo 7, 1892; ginbalhin ngadto hin rebolusyonaryo nga kagamhanan ni Bonifacio han Agosto 24, 1986; komo kagamhanan, opisyal nga ginsaliwanan han rebolusyonaryo nga kagamhanan ha Tejeros han Marso 22, 1897 - bisan man kon mayda mga sektor nga waray sinmugot hin pagbulig; komo usa nga organisasyon, ginwara hin opisyal ni Emilio Aguinaldo han Hulyo 15, 1898
  4. Namatay tungod hin tuberculosis ha Saranac Lake, New York.
  5. Natapos an panahon-hin-pag-alagad han iya pagdisolver han Republika nga Pilipinhon han katapos han pag-surender han mga puwersa nga Hapones ngadto han mga Amerikano han Gyera Pangkalibotan II.
  6. Ha pagtikang usa nga Nacionalista, kundi napili han Nasodnon nga Katitirok ha ilarom han pagdumara han Hapones. An ngatanan nga mga partido gindugtong ha ilarom han mga Hapones nga maghimo han Kalibapi, nga diin an ngatanan nga mga opisyales api.
  7. Namatay tungod hin pag-atakar ha kasingkasing ha Clark Air Base.
  8. Namatay hin pag-crash hin idro ha Bukid Manunggal, Sugbo.
  9. Ginpa-iwas tikang ha poder han 1986 nga Rebolusyon han Gahom hin Katawhan.
  10. Nagsaka ha pagkamangulo ha pag-angkon hin pagdaog dida han gin-awayan nga 1986 nga snap nga pinili-ay.
  11. Ginpa-iwas tikang ha poder katapos han pagdeklara han Labaw nga Hukmanan nga hi Estrada nagbiya tikang ha puwesto, ngan tungod hini bakante an ofisyo hin pagkamangulo, katapos han 2001 nga EDSA nga Rebolusyon.
  1. 1.0 1.1 Philippine Presidents & Vice-Presidents List

Mga estadistika[igliwat | edit source]

Mga kasarigan[igliwat | edit source]

Kitaa Gihapon[igliwat | edit source]



Mga Mangulo o Presidente han Pilipinas - Talaan
Selyo han Presidente han Pilipinas
  Emilio Aguinaldo | Manuel L. Quezon | José P. Laurel | Sergio Osmeña | Manuel Roxas | Elpidio Quirino | Ramon Magsaysay  
  Carlos P. Garcia | Diosdado Macapagal | Ferdinand Marcos | Corazón Aquino | Fidel V. Ramos | Joseph Estrada | Gloria Macapagal-Arroyo | Benigno Aquino III