Talaan han mga Mag-Prinsipe han Andorra

Tikang ha Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Ini an talaan han mga Mag-Prinsipe han Andorra

An Prinsipado han Andorra, ha Kabugkiran Pirineos ha FransesEspanyol nga linea, gintukod han 1278 han Tratado han Ginsaro-an nga Suzeranya han Catalan nga Obispo han Urgell ngan han Occitan nga Konde han Foix, nga an mga sinmunod naka-heredir han Navarra han 1479 ngan han Franses nga monarkiya han 1589. Ini nga mga katungdanan hin Prinsipe ngan an duumvirato nagpadayon ha ilarom han mga ehekutibo nga nanguna han mga dirudilain nga mga monarkiya ha Fransya, ha gi-urhii nga panahon ha ilarom han mga Republika Fransesa. Amo nga bisan ha yana, an elehido nga nangungulo han estado ha Fransya amo gihapon an nagigin igkasi-Prinsipe han Andorra, samtang an usa pa nga igkasi-Prinsipe amo pa gihapon an Obispo han Urgell.

Talaan hin Mga Mag-Prinsipe han Andorra[igliwat | Igliwat an wikitext]

Obispo nga Igkasi-Prinsipe Paghadi Franses nga Igkasi-Prinsipe Paghadi
Mga Obispo han Urgell Mga Konde han Foix
Blason du comté de Foix.svg Panimalay han Foix
Pere d'Urtx 1278–1293 Roger-Bernard III 1278–1302
Guillem han Montcada 1295–1308
Blason de Foix-Béarn.svg Panimalay han Foix-Béarn
Gaston I 1302–1315
Ramon Trebaylla 1309–1326
Gaston II 1315–1343
Arnau de Llordà 1326–1341
Pere de Narbona 1341–1347
Gaston III Fébus 1343–1391
Nicolau Capoci 1348–1351
Hugó Desbach 1351–1361
Guillem Arnau de Patau 1362–1364
Pere de Luna 1365–1370
Berenguer d'Erill i de Pallars 1371–1388
Galcerand de Vilanova 1388–1396
Mathieu 1391–1396
Syahan nga Pag-anexar ha Aragón
An Andorra naha-anexar hin halipot nga panahon ha Korona han Aragón han 1396.
Mga Obispo han Urgell (ginbalik) Mga Konde han Foix (ginbalik)
Blason de Foix-Béarn.svg Panimalay han Foix-Béarn (ginbalik)
Galcerand de Vilanova (ginbalik) 1396–1415 Mathieu (ginbalik) 1396–1398
Isabelle 1398–1413
Armoiries Navarre Foix.svg Panimalay han Foix-Grailly
Jean I 1413–1436
Francesc de Tovia 1416–1436
Gaston IV 1436–1472
Arnau Roger de Pallars 1437–1461
Jaume de Cardona i de Gandia 1462–1466
Roderic de Borja i Escrivà 1467–1472
Pere de Cardona 1472–1512 Mga Hadi han Navarra
François-Fébus 1472–1483
Catherine 1483–1512
Ikaduha nga Pag-anexar ha Aragón
An Andorra naha-anexar hin halipot nga panahon ha Korona han Aragón han 1512–1513.
Mga Obispo han Urgell (ginbalik) Mga Hadi han Navarra (ginbalik)
Armoiries Navarre Foix.svg Panimalay han Foix-Grailly (ginbalik)
Pere de Cardona (ginbalik) 1513–1515 Catherine (ginbalik) 1513–1517
Joan Despés 1515–1530
Armoiries Navarre-Albret.svg Panimalay han Albret
Henri II 1517–1555
Pedro Jordà de Urríes 1532–1533
Francesc de Urríes 1534–1551
Miquel Despuig 1552–1556
Jeanne III 1555–1572
Joan Pérez García de Oliván 1556–1560
Pere de Castellet 1561–1571
Joan Dimas Loris 1572–1576 Coat of arms of France and Navarre (1589-1789).svg Panimalay han Bourbon
Henri III
Henri IV han France
1572–1610
Miquel Jeroni Morell 1577–1579
Hugó Ambrós de Montcada 1580–1586
Andreu Capella 1587–1609
Bernat de Salbà i de Salbà 1610–1620 Louis II
Louis XIII han Fransya
1610–1620
Luís Díes Aux de Armendáriz 1621–1627 Mga Hadi han Fransya
Louis XIII 1620–1643
Antoni Pérez 1627–1633
Pau Duran 1634–1651
Louis XIV 1643–1715
Joan Manuel de Espinosa 1655–1663
Melcior Palau i Boscà 1664–1670
Pere de Copons i de Teixidor 1671–1681
Joan Desbach Martorell 1682–1688
Oleguer de Montserrat Rufet 1689–1694
Julià Cano Thebar 1695–1714
Simeó de Guinda y Apeztegui 1714–1737
Louis XV 1715–1774
Jordi Curado y Torreblanca 1738–1747
Sebastià de Victoria Emparán y Loyola 1747–1756
Francesc Josep Catalán de Ocón 1757–1762
Francesc Fernández de Xátiva y Contreras 1763–1771
Joaquín de Santiyán y Valdivielso 1772–1779
Louis XVI 1774–1792
Juan de García y Montenegro 1780–1783
Josep de Boltas 1785–1795
Franses nga Syahan nga Republika
Ginsalikway han Fransya an posisyon han igkasi-prinsipe.[1]
Francesc Antoni de la Dueña y Cisneros 1797–1816
Mga Emperador han mga Franses
Imperial Coat of Arms of France (1804-1815).svg Panimalay han Bonaparte
Napoleon I 1806–1814
Mga Hadi han Fransya (ginbalik)
Panimalay han Bourbon (ginbalik)
Louis XVIII 1814–1815
Mga Emperador han mga Franses (ginbalik)
Panimalay han Bonaparte (ginbalik)
Napoleon I (ginbalik) 1815
Napoleon II 1815
Bernat Francés y Caballero 1817–1824 Mga Hadi han Fransya (ginbalik)
Panimalay han Bourbon (ginbalik)
Louis XVIII (ginbalik) 1815–1824
Bonifaci López y Pulido 1824–1827 Charles X 1824–1830
Simó de Guardiola y Hortoneda 1827–1851
Blason duche fr Orleans (moderne).svg Panimalay han Orléans
Louis Philippe 1830–1848
Mga Mangulo han Franses nga Ika-duha nga Republika
Louis-Napoléon Bonaparte 1848–1852
Mga Emperador han Franses (ginbalik)
Panimalay han Bonaparte (ginbalik)
Napoleon III 1852–1870
Josep Caixal i Estradé 1853–1879
Mga Mangulo han Franses nga Ikatulo nga Republika
Louis-Adolphe Thiers 1871–1873
Patrice MacMahon 1873–1879
Salvador Casañas i Pagés 1879–1901 Jules Grévy 1879–1887
Sadi Carnot 1887–1894
Jean Casimir-Perier 1894–1895
Félix Faure 1895–1899
Émile Loubet 1899–1906
Ramon Riu i Cabanes 1901
Toribio Martín (interim) 1902
Joan Josep Laguarda i Fenollera 1902–1906
Josep Pujargimzú (interim) 1907 Clément Armand Fallières 1906–1913
Juan Benlloch y Vivó 1907–1919
Raymond Poincaré 1913–1920
Jaume Viladrich i Gaspa (interim) 1919–1920
Justí Guitart i Vilardebó 1920–1940 Paul Deschanel 1920
Alexandre Millerand 1920–1924
Gaston Doumergue 1924–1931
Paul Doumer 1931–1932
Albert Lebrun 1932–1940
Ricard Fornesa (interim) 1940–1943 Talaan han mga Ulohan han Franses nga Estado
Henri Philippe Pétain 1940–1944
Ramon Iglesias i Navarri 1943–1969
Mga Mangulo (Chairmen) han Probisyonal nga Kagamhanan
Charles de Gaulle 1944–1946
Félix Gouin 1946
Georges Bidault 1946–1947
Mga Mangulo han Franses nga Ika-upat nga Republika
Vincent Auriol 1947–1954
René Coty 1954–1959
Mga Mangulo han Franses nga Ika-lima nga Republika
Charles de Gaulle 1959–1969
Ramón Malla i Call (interim) 1969–1971 Georges Pompidou 1969–1974
Joan Martí i Alanis 1971–2003
Valéry Giscard d'Estaing 1974–1981
François Mitterrand 1981–1995
Jacques Chirac 1995–2007
Joan Enric Vives Sicília 2003–yanâ
Nicolas Sarkozy 2007–2012
François Hollande 2012–2017
Emmanuel Macron 2017–yanâ

Mga Yanâ nga Naghahadi nga mga Mag-Prinsipe[igliwat | Igliwat an wikitext]

Mga kasarigan[igliwat | Igliwat an wikitext]

  1. Andorra, on Rulers.org