Talaan hin papabili han 2013 nga konklave papal

Tikang ha Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Mga pira nga tawo gin-ngaranan han media nga mga "papabili", nga mayda maupay nga higayon nga mapili nga magsunod kan Papa Benedicto XVI, nga nagresignar dida han 28 Pebrero 2013, dida han 2013 nga konklave papal. Usa ha ira, hi Cardinal Jorge Mario Bergoglio nga Arsobispo han Buenos Aires amo an napili nga papa ha ngaran nga Papa Francisco.

Ha mga yana nga mga tuig pipira nga mga papa napili nga waray ginkita nga papabili ugsa han konklave, upod ini hira Juan XXIII, Juan Pablo I, ngan Juan Pablo II. Mayda darahonon han mga Vaticanolohista: "Hiya nga nasakob han konklave nga Papa, nabiya nga kardinal."[1]

Hi Papa Urbano VI dida han 1378 amo an kataposan nga papa nga napili nga diri-api han Kolehiyo han mga Kardinal.[2]

Talaan hin papabili (sumala hin mga pipira nga mga hurubhurub ha media)[igliwat | Igliwat an wikitext]

Ngaran
Nasod
Ranggo
(Mga) Puwesto
Edad dida han Pebrero 2013
Ginpasaka
ha pagka-Kardinal
Iginhisgutan han/ni
Ritrato
Amato, AngeloAngelo Amato[3]  Italya Kardinal-Diakono Prefekto han Kongregasyon para han mga Causa hin mga Santo 74 2010 Business Insider Kardinalamato2.jpg
Arinze, FrancisFrancis Arinze[4][5]  Nigeria Kardinal-Obispo Prefekto-Emeritus han Kongregasyon para han Pagsingba nga Divino ngan han Disiplina han mga Sakramento 80 1985 The Guardian
New York Times
Card. Francis Arinze.jpg
Bagnasco, AngeloAngelo Bagnasco[3]  Italya Kardinal-Presbitero Arsobispo han Genova 70 2007 Business Insider
CNN
Philippe Barbarin[6]  Fransya Kardinal-Presbitero Arsobispo han Lyon 62 2002 ABC (Espanya) Philippe Barbarin.jpg
Bergoglio, JorgeJorge Bergoglio[3]  Argentina Kardinal-Presbitero Arsobispo han Buenos Aires 76 2001 Business Insider Card. Jorge Bergoglio SJ, 2008.jpg
Pietro Evasio Bertone, TarcisioTarcisio Pietro Evasio Bertone[3]  Italya Kardinal-Obispo Kardinal nga Maghirilom ngan Estado
Camerlengo han Baraan nga Singbahan Romana
78 2003 Business Insider Missione del Guaricano-cardinale Tarcisio Bertone.jpg
Braz de Aviz, JoãoJoão Braz de Aviz [7]  Brasil Kardinal-Diakono Prefekto han Kongregasyon para han mga Instituto hin Ginkonsagrar nga Kinabuhi ngan mga Katiringban han Kinabuhi nga Apostoliko 65 2012 CNN
Irish Times
Joao braz de aviz.jpg
Cañizares Llovera, AntonioAntonio Cañizares Llovera[3]  Espanya Kardinal-Presbitero Prefekto han Kongregasyon para han Pagsingba nga Divino ngan han Disiplina han mga Sakramento 67 2006 Business Insider Antoniocanizares2.jpg
Dolan, Timothy M.Timothy M. Dolan[3][5][7]  Estados Unidos Kardinal-Presbitero Arsobispo han Nueva York 63 2012 BBC
Business Insider
CNN
Irish Times
New York Times
Archbishop Timothy Dolan 20090519.jpg
Dziwisz, StanisławStanisław Dziwisz[8]  Polonya Kardinal-Presbitero Arsobispo han Krakovya 73 2006 Racjonalista (Polonya) Dziwisz Stanislaw.jpg
Erdő, PéterPéter Erdő[9][10]  Hungary Kardinal-Presbitero Arsobispo han Esztergom-Budapest 60 2003 Business Insider
The Italian Insider
NewsAT (Alemanya)
Esztergom bazilika erdő Péter.jpg
Laurent Monsengwo Pasinya[11]  Republika Demokratika han Congo Kardinal-Presbitero Arsobispo han Kinshasa 73 2010 National Catholic Reporter Procession of the Precious Blood of Jesus Christ-Bruges; Eretribune 2.JPG
O'Malley, Seán PatrickSeán Patrick O'Malley[12]  Estados Unidos Kardinal-Presbitero Arsobispo han Boston 68 2006 NBC News ArchbishopO'MalleyProcession.jpg
Ouellet, MarcMarc Ouellet[3][5][13][14]  Canada Kardinal-Presbitero Prefekto han Kongregasyon para hin mga Obispo 68 2003 Business Insider
CNN
National Post
New York Times
Cardinalouellet.jpg
Pell, GeorgeGeorge Pell[3]  Australia Kardinal-Presbitero Arsobispo han Sydney 71 2003 Business Insider Cardinal George Pell.jpg
Piacenza, MauroMauro Piacenza[3]  Italya Cardinal-Deacon Prefekto para han Kongregasyon para han Kapadi-an 68 2010 Business Insider Coat of arms of Mauro Piacenza.svg
Ranjith, MalcolmMalcolm Ranjith[3]  Sri Lanka Kardinal-Presbitero Arsobispo han Colombo 65 2010 Business Insider Cardinal Ranjith.jpg
Ravasi, GianfrancoGianfranco Ravasi[15]  Italya Kardinal-Diakono Mangulo han Pontifisyo nga Konseho para hin Kultura 70 2010 BBC News
CNN
Gianfranco Ravasi.jpg
Francis Rigali, JustinJustin Francis Rigali[16]  Estados Unidos Kardinal-Presbitero Kardinal-Arsobispo Emerito han Philadelphia 77 2003 CBS New York Justin cardinal rigali.jpg
Rivera Carrera, NorbertoNorberto Rivera Carrera[3]  Mexico Kardinal-Presbitero Arsobispo han Syudad han Mexico 70 1998 Business Insider Norberto Rivera Carrera.jpg
Rodríguez Maradiaga, Óscar AndrésÓscar Andrés Rodríguez Maradiaga[17]  Honduras Kardinal-Presbitero Arsobispo han Tegucigalpa 70 2001 NBC Latino OscarKardinalRodriguez.jpg
Sandri, LeonardoLeonardo Sandri[5][18]  Argentina Kardinal-Diakono Prefekto han Kongregasyon para han mga Sinirangan nga Singbahan 69 2007 CNN
Huffington Post
New York Times
Leonardo Sandri.jpg
Sarah, RobertRobert Sarah[19]  Guinea Kardinal-Diakono Mangulo han Pontifisyo nga Konseho Cor Unum 67 2010 National Catholic Reporter Hoogeerwaarde Kanunnik Vanhoutten 2009.jpg
Pedro Scherer, OdiloOdilo Pedro Scherer[3][7]  Brasil Kardinal-Presbitero Arsobispo han São Paulo 63 2007 Business Insider
CNN
Irish Times
Odilo Scherer 22072007.jpg
Schönborn, ChristophChristoph Schönborn[3][14]  Austria Kardinal-Presbitero Arsobispo han Vienna 68 1998 Business Insider
CNN
New York Times
Christoph Schönborn (Gerusalemme, 08.11.2007).JPG
Scola, AngeloAngelo Scola[3][5][14]  Italya Kardinal-Presbitero Arsobispo han Milano 71 2003 Business Insider
CNN
New York Times
AngeloScola.22-03-2009.jpg
Sepe, CrescenzioCrescenzio Sepe[3]  Italya Kardinal-Presbitero Arsobispo han Napoles 69 2001 Business Insider Crescenzio Sepe.jpg
Tagle, Luis AntonioLuis Antonio Tagle[7]  Pilipinas Kardinal-Presbitero Arsobispo han Manila 55 2012 BBC
CNN
Irish Times
Jean-Louis Tauran[11]  Fransya Kardinal-Diakono Mangulo, Pontifisyo nga Konseho para hin Diyalogo ha mga Relihiyon 69 2003 National Catholic Reporter Jean-Louis Tauran in Granada, February 2010.jpg
Turkson, PeterPeter Turkson[3][5][20]  Ghana Kardinal-Presbitero Mangulo han Pontifisyo nga Konseho para hin Katadungan ngan Kamurayaw 64 2003 Bloomberg
Business Insider
CNN
Fox News Channel
New York Times
Cardinal Tukson 987.jpg
Tigaman: Ini nga talaan hin papabili han 2013 nga konklave papal nahibase hin pipira nga mga hurubhurob ha media ngan waray ini ginpapakita nga usa nga opisyal nga pagpasamwak hin pangandidato.
Kaurugan han mga puwesto han Curia Romana nahunong hit kamatay o pagrenunsya hit papa.[21] An mga kardinal nga gintalaan nga mga kataposan nga nagkapot hin puwesto amo an nagkapot hini nga mga puwesto han panahon han pagrenunsya o pagresignar ni Benedicto XVI.

Mga kasarigan[igliwat | Igliwat an wikitext]

  1. Jr., Rev. John Trigilio; Brighenti, Rev. Kenneth (2011-03-10). Catholicism For Dummies. John Wiley & Sons. pp. 39–. ISBN 9781118053782. http://books.google.com/books?id=-VM-EXgGw_cC&pg=PT39. Ginkúhà dida han 21 Pebrero 2013.
  2. Gurugé, Anura (2010). The Next Pope: After Pope Benedict XVI (1st Ed. ed.). Alton, N.H.: WOWNH. p. 34. ISBN 978-0615353722.
  3. 3.00 3.01 3.02 3.03 3.04 3.05 3.06 3.07 3.08 3.09 3.10 3.11 3.12 3.13 3.14 3.15 "One Of These Men Will Be The Next Pope". Business Insider. 11 Pebrero 2013. Ginkuhà 15 Pebrero2013. 
  4. "Pope Benedict XVI announces resignation – as it happened". The Guardian. 12 Pebrero 2013. Ginkuhà 15 Pebrero 2013. 
  5. 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 Donadio, Rachel; Povoledo, Elisabetta (12 Pebrero 2013). "Pope Resigns, with Church at Crossroads". New York Times: pp. A1, A11. http://www.nytimes.com/2013/02/12/world/europe/with-popes-resignation-focus-shifts-to-a-successor.html?ref=todayspaper&gwh=DFA34D8E491A91B1FE3CF6D98D0C4497. Ginkúhà dida han 12 Pebrero 2013.
  6. "Los principales papables". 11 Pebrero 2013.  Unknown parameter |autor= ignored (|author= suggested) (help); Unknown parameter |accesdate= ignored (|access-date= suggested) (help)
  7. 7.0 7.1 7.2 7.3 "New pontiff by March, says Vatican". Irish Times. 11 Pebrero 2013. 
  8. "Cień konklawe". Racjonalista. 12 Hunyo 2012. Ginkuhà 6 Marso 2013. 
  9. "Mögliche Nachfolger: Wer hat die größten Chancen, den Platz von Joseph Ratzinger einzunehmen?". NewsAT. 11 February 2013. 
  10. "Hungarian Erdo "favourite as next pope" - papal entourage". The Italian Insider. 11 Pebrero 2013. 
  11. 11.0 11.1 John L. Allen, Jr. (5 March 2013). "Papabile of the Day: The Men Who Could Be Pope". Ginkuhà 6 Marso 2013.  Ipakita an sayop: Invalid <ref> tag; name "National Catholic Reporter" defined multiple times with different content
  12. Connor, Tracy (February 20, 2013). "Boston's sandal-wearing Cardinal O'Malley getting papal buzz". NBC News. Ginkuhà February 20, 2013. 
  13. "Canadian Cardinal Marc Ouellet among frontrunners to replace Pope Benedict XVI". National Post. 11 Pebrero 2013. 
  14. 14.0 14.1 14.2 Donadio, Rachel; Cowell, Alan (11 Pebrero 2013). "Pope Benedict XVI Says He Will Resign". The New York Times. http://www.nytimes.com/2013/02/12/world/europe/pope-benedict-xvi-says-he-will-retire.html. Ginkúhà dida han 11 Pebrero 2013.
  15. "Papal conclave: Runners and riders". BBC News. Ginkuhà 12 Pebrero 2013. 
  16. Cardinals Begin Pre-Conclave Meetings at Vatican CBS New York. Ginkuhà6 Marso 2013.
  17. "A Latin American Pope?". NBC Latino. 11 Pebrero 2013. 
  18. Sandri, Leonardo (11 Pebrero 2013). "Argentine Cardinal, Possible Successor To Pope Benedict XVI". The Huffington Post. 
  19. Allen Jr., John L. (1 Marso 2013). "Papabile of the Day: The Men Who Could Be Pope—Robert Sarah". National Catholic Reporter. http://ncronline.org/blogs/ncr-today/papabile-day-men-who-could-be-pope-10. Ginkúhà dida han 3 Marso 2013.
  20. "Ghana’s Turkson Favorite to Succeed Benedict as Pope". Bloomberg. 11 February 2013. 
  21. Papa Juan Pablo II (22 Papa 1996). "Konstitusyon Apostoliko: Universi Dominici Gregis". Vatican.va. Ginkuhà 20 Pebrero 2013. , n. 14, 15, 77.

Batakan:Konklave papal, 2013 Batakan:Mga pinil-ay ngan konklave papal tikang han 1061