Lista hin mga rehiyon han Peru

Tikang ha Wikipedia
Laktaw ngadto ha: paglayag, bilnga

An mga rehiyon han Peru (ha Kinatsila: Regiones del Perú) amo an syahan-nga-nivel nga mga administratibo nga pagbahinbabain han Perú. Tikang han 1821 nga independensya, an Peru ginbahin ngadto hin mga departamento pero inmatubang an nasod han problema hin nagtitikadao nga pagsentralisar hin gahom ha politika ngan ekonomiya didto han kapital hini ha Lima. Katapos hin pra nga waray magmalinamposon nga pagtalinguha hin pagdesentralisar, an mga departamento ginsaliwanan hin mga rehiyon ngan mga gobreyno rehiyonal nagka-elihidod doda han Nobyembre 20, 2002.

Ha ilarom han bag-o nga kaareglo, an mga kasanhi nga 24 nga mga departamento han Peru upod an lalawigan han Callao nahimo nga mga rehiyon. An lalawigan han Lima waray gin-upod hini nga proseso ngan diri ini api hin bisan ano nga rehiyon. An pagka-iba hini kaysa han mga daan nga departamento, an mga rehiyon mayda mga elehido nga gobyerno ngan mayda nira damo nga mga reponsabilidad ha sakob han ira mga teritoryo. Ha ilarom han 2002 nga Balaod Organiko hin Mga Gobyerno Rehiyoal (ha Kinatsila: Ley Orgánica de Gobiernos Regionales), mayda nagpapadayon nga proseso hin pagbalhin han mga funsyon tikang han gobyerno sentral ngadto han mga rehiyon. Mayda 2005 nga referendum para han pag-usa hin pira nga mga rehiyon nga waray makakuha han kinahanglanon nga suporta elektoral.

An mga rehiyon han Peru ginbahin ngadto hin mga lalawigan ngan mga distrito.

Mga rehiyon[igliwat | edit source]

An impormasyon han kahaluag ngan populasyon ha ubos nga lista o talaan ginkuha tikang han opisyal nga data han Peruano nga Instituto nga Nasodnon hin Estadistika ngan Informatika (ha Kinatsila: Instituto Nacional de Estadística e Informática, INEI).[1] An mga numero hin kahaluag ginkado han giharanii nga bug-os nga unidad. An demograpiko nga data nahibase dida han 2005 nga census ngan ginbuhat tikang han Hulyo 18 tubtob Agosto 20, 2005. An densidad hin populasyon gintagaan hin usa nga decimal nga puwesto ha mga tawo ha tagsa kwadrado nga kilometro. An mga UBIGEO nga ihap o numero amo an mga kodigo nga ginagamit han INEI pag-indikar han gma nasodnon nga mga administratibo nga pagbahinbahin.

Rehiyon ISO
UBIGEO
Kapital Kahaluag
(km²)
Populasyon Densidad
hin
populasyon (/km²)
Nahamutangan
Amazonas AMA 01 Chachapoyas &0000000000039249.00000039,249 &0000000000389700.000000389,700 &0000000000000009.9000009.9 Location of Amazonas region.png
Ancash ANC 02 Huaraz &0000000000035914.00000035,914 &0000000001039415.0000001,039,415 &0000000000000028.90000028.9 Ancash region in peru.png
Apurímac APU 03 Abancay &0000000000020896.00000020,896 &0000000000418882.000000418,882 &0000000000000020.00000020.0 Location of Apurimac region.png
Arequipa ARE 04 Arequipa &0000000000063345.00000063,345 &0000000001140810.0000001,140,810 &0000000000000018.00000018.0 Location of Arequipa region.png
Ayacucho AYA 05 Ayacucho &0000000000043815.00000043,815 &0000000000619338.000000619,338 &0000000000000014.10000014.1 Location of Ayacucho Region.png
Cajamarca CAJ 06 Cajamarca &0000000000033318.00000033,318 &0000000001359023.0000001,359,023 &0000000000000040.80000040.8 Location of Cajamarca Region.png
Callao CAL 07 Callao &0000000000000147.000000147 &0000000000810568.000000810,568 &0000000000005514.8000005,514.8 Location of Callao region.png
Cusco CUS 08 Cusco &0000000000071986.00000071,986 &0000000001171503.0000001,171,503 &0000000000000016.30000016.3 Location of Cusco region.png
Huancavelica HUV 09 Huancavelica &0000000000022131.00000022,131 &0000000000447054.000000447,054 &0000000000000020.20000020.2 Location of Huancavelica Region.png
Huánuco HUC 10 Huánuco &0000000000036849.00000036,849 &0000000000730871.000000730,871 &0000000000000019.80000019.8 Location of Huanuco region.png
Ica ICA 11 Ica &0000000000021328.00000021,328 &0000000000665592.000000665,592 &0000000000000031.20000031.2 Location of Ica Region in Peru.png
Junín JUN 12 Huancayo &0000000000037667.00000037,667 &0000000001091619.0000001,091,619 &0000000000000029.00000029.0 Location of Junin Region.png
La Libertad LAL 13 Trujillo &0000000000025500.00000025,500 &0000000001539774.0000001,539,774 &0000000000000060.40000060.4 Location of La Libertad region.png
Lambayeque LAM 14 Chiclayo &0000000000014231.00000014,231 &0000000001091535.0000001,091,535 &0000000000000076.70000076.7 Location of Lambayeque region.png
Lima LIM 15 Lima &0000000000034802.00000034,802 &0000000000864853.000000864,853 &0000000000000223.200000223.2 Location of Lima Provincias region.png
Loreto LOR 16 Iquitos &0000000000368852.000000368,852 &0000000000884144.000000884,144 &0000000000000002.4000002.4 Location of Loreto region.png
Madre de Dios MDD 17 Puerto Maldonado &0000000000085301.00000085,301 &0000000000092024.00000092,024 &0000000000000001.1000001.1 Location of Madre de Dios region.png
Moquegua MOQ 18 Moquegua &0000000000015734.00000015,734 &0000000000159306.000000159,306 &0000000000000010.10000010.1 Location of Moquegua Region.png
Pasco PAS 19 Cerro de Pasco &0000000000025320.00000025,320 &0000000000266764.000000266,764 &0000000000000010.50000010.5 Location of Pasco region.png
Piura PIU 20 Piura &0000000000035892.00000035,892 &0000000001630772.0000001,630,772 &0000000000000045.40000045.4 Location of Piura region.png
Puno PUN 21 Puno &0000000000066997.00000066,997 &0000000001245508.0000001,245,508 &0000000000000018.60000018.6 Location of Puno region.png
San Martín SAM 22 Moyobamba &0000000000051253.00000051,253 &0000000000669973.000000669,973 &0000000000000013.10000013.1 Location of San Martin Region.png
Tacna TAC 23 Tacna &0000000000016076.00000016,076 &0000000000274496.000000274,496 &0000000000000017.10000017.1 Location of Tacna region.png
Tumbes TUM 24 Tumbes &0000000000004046.0000004,046 &0000000000191713.000000191,713 &0000000000000047.40000047.4 Location of Tumbes region.png
Ucayali UCA 25 Pucallpa &0000000000101831.000000101,831 &0000000000402445.000000402,445 &0000000000000004.0000004.0 Location of Ucayali Region.png

Mga tigamnan[igliwat | edit source]

  1. Instituto Nacional de Estadística e Informática. Banco de Información Distrital. Ginkuha dida han Nobyembre 30, 2007.