Talaan hin mga Mangulo han Pilipinas

Tikang ha Wikipedia
Mayda impormasyon hini nga artikulo nga aada han Iningles nga bersyon nga angay ighubad ha Winaray

Ini in kumpleto nga talaan o lista hin mga Presidente o Mangulo han Pilipinas nga amo an napulo kag upat (14) nga mga nangulo hin estado ha kaagi han Pilipinas. Naglalakip ini nga lista hin mga Presidente nga gin-inagurar nga Presidente han Pilipinas katapos han ratipikasyon hin konstitusyon nga nagklaro pagdeklara han pagkaada han Pilipinas.

Para han mga namuno han Pilipinas ugsa han ratipiskasyon han 1899 nga Batakang-Balaod, kitaa iton Kapitan-Heneral han Pilipinas. Para han mga namuno han Pilipinas ugsa han ratipikasyon han 1935 nga konstitusyon, kitaa iton Gobernador-Heneral han Pilipinas.

Tigamni nga an mga Presidente ha ilarom han Mankomunidad han Pilipinas (Philippine Commonwealth) ilarom han Amerikano nga pagdumara, ngan an kanan Ikaduha nga Republika iginsisiring nga puppet nga gobyerno han Hapones dida han Gyera Pankalibotan II.

Mga mangulo[igliwat | Igliwat an wikitext]

Ihap Ritrato Ngaran
(Pagkaiha hin Kinabuhi)
Partido Panahon-hin-Pag-alagad Pagkapili Sugbong-Mangulo Panahon
1
Emilio Aguinaldo (ca. 1898).jpg
Emilio Aguinaldo
(1869–1964)
Waray Enero 23, 1899

Marso 23, 1901[lower-alpha 1]
(&0000000000000002.0000002 ka mga tuig, &0000000000000059.00000059 ka mga adlaw)
1899[lower-alpha 2] Waray[lower-alpha 3] Syahan nga Repúblika
Waray[lower-alpha 4] [lower-alpha 5] Waray Kagamhanan Militar han Estados Unidos
[lower-alpha 6] Kagamhanan Insular han Kapurupod-an han Pilipinas
2
Manuel L. Quezon portrait.jpg
Manuel L. Quezon
(1878–1944)
Nacionalista Nobyembre 15, 1935

Agosto 1, 1944[lower-alpha 7]
(&0000000000000008.0000008 ka mga tuig, &0000000000000260.000000260 ka mga adlaw)
1935 Sergio Osmeña Komunwelt
1941
3
Jose P. Laurel (cropped).jpg
Jose P. Laurel
(1891–1959)
KALIBAPI Oktubre 14, 1943

Agosto 17, 1945[lower-alpha 8]
(&0000000000000001.0000001 tuig, &0000000000000307.000000307 ka mga adlaw)
1943[lower-alpha 9] Waray[lower-alpha 10] Ikaduha nga Repúblika
4
Sergio Osmena photo.jpg
Sergio Osmeña
(1878–1961)
Nacionalista Agosto 1, 1944

Mayo 28, 1946
(&0000000000000001.0000001 tuig, &0000000000000300.000000300 ka mga adlaw)
1941 Bakante[lower-alpha 11] Komunwelt
5
Manuel Roxas 2.jpg
Manuel Roxas
(1892–1948)
Liberal Mayo 28, 1946

Abril 15, 1948[lower-alpha 7]
(&0000000000000001.0000001 tuig, &0000000000000323.000000323 ka mga adlaw)
1946 Elpidio Quirino
Ikatuló nga Repúblika
6
Elpidio R Quirino.jpg
Elpidio Quirino
(1890–1956)
Liberal Abril 17, 1948

Disyembre 30, 1953
(&0000000000000005.0000005 ka mga tuig, &0000000000000257.000000257 ka mga adlaw)
Bakante[lower-alpha 11]
1949 Fernando Lopez[lower-alpha 12]
7
Ramon-Magsaysay-01.jpg
Ramon Magsaysay
(1907–1957)
Nacionalista Disyembre 30, 1953

Marso 17, 1957[lower-alpha 7]
(&0000000000000003.0000003 ka mga tuig, &0000000000000077.00000077 ka mga adlaw)
1953 Carlos P. Garcia
8
Carlos P Garcia photo.jpg
Carlos P. Garcia
(1896–1971)
Nacionalista Marso 18, 1957

Disyembre 30, 1961
(&0000000000000004.0000004 ka mga tuig, &0000000000000287.000000287 ka mga adlaw)
Waray[lower-alpha 11]
1957 Diosdado Macapagal[lower-alpha 13]
9
Diosdado Macapagal photo.jpg
Diosdado Macapagal
(1910–1997)
Liberal Disyembre 30, 1961

Disyebre 30, 1965
(&0000000000000004.0000004 ka mga tuig, &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 ka mga adlaw)
1961 Emmanuel Pelaez[lower-alpha 14]
10
Ferdinand E Marcos (cropped).jpg
Ferdinand Marcos
(1917–1989)
Nacionalista
(tubtub 1978)
Disyembre 30, 1965

Pebrero 25, 1986[lower-alpha 15]
(&0000000000000020.00000020 ka mga tuig, &0000000000000057.00000057 ka mga adlaw)
1965 Fernando Lopez
1969
Balaod Militar
None[lower-alpha 16]
1973[lower-alpha 17]
1977[lower-alpha 17]
KBL
(tikang han 1978)
1981 Ika-upat nga Repúblika
Vacant[lower-alpha 18]
11
Corazon Aquino 1986.jpg
Corazon Aquino
(1933–2009)
UNIDO
(until 1988)
Pebrero 25, 1986

Hunyo 30, 1992
(&0000000000000006.0000006 ka mga tuig, &0000000000000126.000000126 ka mga adlaw)
1986[lower-alpha 19] Salvador Laurel[lower-alpha 20] Probisyonal nga Kagamhanan
Ikalimá nga Repúblika
Independent
(from 1988)
12
Ramos Pentagon.jpg
Fidel V. Ramos
(1928–2022)
Lakas–NUCD Hunyo 30, 1992

Hunyo 30, 1998
(&0000000000000006.0000006 ka mga tuig, &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 ka mga adlaw)
1992 Joseph Estrada[lower-alpha 21]
13
Joseph Estrada portrait.jpg
Joseph Estrada
(natawo 1937)
LAMMP Hunyo 30, 1998

Enero 20, 2001[lower-alpha 22]
(&0000000000000002.0000002 ka mga tuig, &0000000000000204.000000204 ka mga adlaw)
1998 Gloria Macapagal Arroyo[lower-alpha 23]
14
President Arroyo (06-14-2006).jpg
Gloria Macapagal Arroyo
(natawo 1947)
Lakas–CMD Enero 20, 2001

Hunyo 30, 2010
(&0000000000000009.0000009 ka mga tuig, &0000000000000161.000000161 ka mga adlaw)
Bakante[lower-alpha 24]
Teofisto Guingona Jr.[lower-alpha 25]
2004 Noli de Castro[lower-alpha 26]
15
Benigno "Noynoy" S. Aquino III.jpg
Benigno Aquino III
(1960–2021)
Liberal Hunyo 30, 2010

Hunyo 30, 2016
(&0000000000000006.0000006 ka mga tuig, &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 ka mga adlaw)
2010 Jejomar Binay[lower-alpha 27]
16 Rodrigo Duterte
(natawo 1945)
PDP–Laban Hunyo 30, 2016

Hunyo 30, 2022
(&0000000000000006.0000006 ka mga tuig, &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 ka mga adlaw)
2016 Leni Robredo[lower-alpha 13]
17 Bongbong Marcos
(natawo 1957)
PFP Hunyo 30, 2022

present
(&0000000000000001.0000001 tuig, &0000000000000287.000000287 ka mga adlaw)
2022 Sara Duterte[lower-alpha 28]

Mga tigaman[igliwat | Igliwat an wikitext]

Mga ubos nga tigaman

Iba pa nga mga tigaman

  1. Nadakpan hin mga puwersa Amerikano ha Palanan, Isabela.
  2. Napilii han Malolos Congress.
  3. An 1899 nga Konstitusyon waray magtugon para hin sugbong-mangulo.
  4. Ginkakaptan an ehekutibo nga kagamhanan han mga Amerikano nga gobernador militar tikang han Agosto 14, 1898 tubtub Hulyo 1, 1902 ngan han mga Amerikano nga gobernador-heneral tikang han Hulyo 4, 1901 tubtub Nobyembre 15, 1935.
  5. An mga Amerikano nga gobernador militar pinili han mangulo han Estados Unidos pinaagi han pag-unat han iya mga gahom komo komandante-en-hefe.
  6. An mga Amerikano nga gobernador-heneral ginpili han mangulo han Estados Unidos, upod han pagsagdon ngan pagtugot han Senado han Estados Unidos.
  7. 7.0 7.1 7.2 Namatay ha puwesto.
  8. An ginsponsor-han-Haponés nga Ikaduhá nga Republika ginwarâ katapos han pagsurender han Hapón han Ikaduha nga Gera han Kalibotan.
  9. Napili han Nasodnon nga Katitirok.
  10. An 1943 nga Konstitusyon waray magtugon para hin sugbong-mangulo.
  11. 11.0 11.1 11.2 Ha ilarom han 1935 nga Konstitusyon, an pagkabakante han pagkasugbong-mangulo diri mabubutangan hin masaliwan.
  12. Binmíyà han Partido Liberal basi umapi han Partido Demokrátiko han 1953.
  13. 13.0 13.1 Api han Partido Liberal.
  14. Binmíyà han Partido Liberal basi umapi han Partido Nacionalista han 1964.
  15. Gintanggal tikang ha puwesto ngan kinmadto ha gawas han nasod hin pagkadesterrar katapos han People Power nga Rebolusyon.
  16. An 1973 nga Konstitusyon nagwarâ han puwesto han pagka-sugbong-mangulo.
  17. 17.0 17.1 An panahón hin pag-alagad hin pagka-mangulo ni Ferdinand Marcos gindugngan hin panahon pinaagi hin referendum.
  18. An 1973 nga Konstitusyon ginliwat didâ han 1984 nga balíkon an puwesto han pagkasugbong-mangulo, kundi waray ginpatawag hin piniliay tubtub han 1986.
  19. Han 1986 nga pinili-ay hin pagkamangulo, ginpasamwak hi Ferdinand Marcos han Batasang Pambansa ngan han Komisyon hin mga Pinili-ay nga amo an nagdaog, samtang hi Corazon Aquino amo an ginpasamwak nga nagdaog han National Citizens' Movement for Free Elections. An paglinimbong nga binuhatan ngan ginkadelito nga resulta han piniliay nagdangat han People Power nga Rebolusyon.
  20. Api han UNIDO ngan han Partido Nacionalista dida han pinili-ay; binmiya han UNIDO han 1988.
  21. Api han Nationalist People's Coalition han piniliay; nagtukod han Laban ng Makabayang Masang Pilipino han 1997.
  22. Binmiya tikang ha puwesto ha pagdangat han Ikaduhá nga EDSA nga Rebolusyon, nga diin an Korte Suprema nagkompira han pagkakonstitusyonal han iya pagbiya ha puwesto dida han Marso 2, 2001.[1]
  23. Api han Lakas–NUCD.
  24. Tikang han Enero 20 tubtub Pebrero 7, 2001.
  25. Ginbutang ha puwesto nga sugbong mangulo han Pebrero 7, 2001. Binmiya tikang ha Lakas-NUCD han Oktubre 3, 2003.
  26. Diri api hin partido politikanhon.
  27. Api han PDP–Laban han piniliay; nagtukod han United Nationalist Alliance han 2012.
  28. Api han Lakas–CMD ngan Hugpong ng Pagbabago ha piniliay; binmiya tikang han Lakas–CMD hanMayo 19, 2023.


Mga pinambasaran[igliwat | Igliwat an wikitext]

  1. Panganiban, Artemio V. (2016-01-17). "Constitutionality of Edsa 1 and Edsa 2". Inquirer (ha English). Ginkuhà 2022-02-27.

Mga estadistika[igliwat | Igliwat an wikitext]

Mga kasarigan[igliwat | Igliwat an wikitext]

Kitaa Gihapon[igliwat | Igliwat an wikitext]



Mga Mangulo o Presidente han Pilipinas - Talaan
Selyo han Presidente han Pilipinas
  Emilio Aguinaldo | Manuel L. Quezon | José P. Laurel | Sergio Osmeña | Manuel Roxas | Elpidio Quirino | Ramon Magsaysay  
  Carlos P. Garcia | Diosdado Macapagal | Ferdinand Marcos | Corazón Aquino | Fidel V. Ramos | Joseph Estrada | Gloria Macapagal Arroyo | Benigno Aquino III | Rodrigo Duterte | Bongbong Marcos