Lista hin mga nasod

Tikang ha Wikipedia
Laktaw ngadto ha: paglayag, bilnga
Mayda impormasyon hini nga artikulo nga aada han Iningles nga bersyon nga angay ighubad ha Winaray

Ini in alpabeto nga lista hin mga nasod han kalibutan, upod in mga naglulugaring nga mga estado (pati an mga ginkikilala ha langyaw ngan diri ginkikilala), gin-uukyan nga mga dependiente nga mga teritoryo ngan mga area hin ispisyal nga soberanya. Ginlalakip ngatanan nga kabahin ha ilarom han yakan-balaod han nahalista nga nasod, upod an teritoryo, teritoryo nga katubigan (upod an mga sulod nga mga katubigan ngan magsarapit nga mga zona), Exclusibo nga zona hin pan-ekonomiya, continental shelf ngan ispasyo ha kalangitan. Para hin lista hin mga naglulugaring nga mga nasod la, kitaa an lista han mga naglulugaring nga mga estado.

It mga ngaran han mga nasod han lista ginhahatag ha Winaray ngan ginlalakip an Winaray nga bersyon han halipot nga opisyal nga mga ngaran (e.g. Afganistan) ngan hin Winaray nga bersyon han (haruhalaba) nga opisyal nga ngaran (e.g. Islamico nga Republika han Afganistan). Diri karugsidngon nga it paglista hin ngaran hini nga artikulo nga mayda opisyal nga paglantaw hin pagdebate hin pagngaran kon mayda man.

Sulod: Mga ginlakip nga mga entidad - Mga entidad nga waray ginlakip

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Kitaa gihapon - Mga reperensya - Mga footnote - Mga sumpay ha gawas

Mga entidad nga ginlakip hini nga artikulo[igliwat | edit source]

Lista hin mga nasod[igliwat | edit source]

A[igliwat | edit source]

B[igliwat | edit source]

C[igliwat | edit source]

D[igliwat | edit source]

E[igliwat | edit source]

F[igliwat | edit source]

G[igliwat | edit source]

H[igliwat | edit source]

  •  Haiti – Republic of Haiti
  •  Honduras – Republic of Honduras
  •  Hong Kong – Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China (Area of special sovereignty)[15]
  •  Hungary – Republic of Hungary

I[igliwat | edit source]

J[igliwat | edit source]

K[igliwat | edit source]

L[igliwat | edit source]

M[igliwat | edit source]

N[igliwat | edit source]

O[igliwat | edit source]

  •  Oman – Sultanate of Oman

P[igliwat | edit source]

Q[igliwat | edit source]

R[igliwat | edit source]

S[igliwat | edit source]

T[igliwat | edit source]

U[igliwat | edit source]

V[igliwat | edit source]

W[igliwat | edit source]

Y[igliwat | edit source]

  •  Yemen – Republic of Yemen

Z[igliwat | edit source]

Kitaa gihapon[igliwat | edit source]

Mga reperensya[igliwat | edit source]

Mga footnote[igliwat | edit source]

Mga sumpay ha gawas[igliwat | edit source]

Mga reperensya[igliwat | edit source]

  1. Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named ABK
  2. Argentina is also named Argentine Nation for purposes of legislation.
  3. See also Nagorno-Karabakh.
  4. See also entities Federation of Bosnia and Herzegovina and Republika Srpska.
  5. Canada is officially also (but infrequently) referred to as Dominion of Canada.
  6. The Central African Republic is also infrequently rendered as Central Africa.
  7. Commonly known as China, the area under the domain of the People's Republic of China is occasionally rendered as mainland China in the relationship with its special administrative regions of Hong Kong and Macao as well as its relations with the Republic of China.
  8. The Democratic Republic of the Congo is referred to as Congo-Kinshasa to distinguish it from the Republic of the Congo. It is also often referred to as Zaire, its official name from 1971 to 1997.
  9. The Republic of the Congo is referred to as Congo-Brazzaville to distinguish it from the Democratic Republic of the Congo.
  10. See also Northern Cyprus.
  11. The Czech Republic is also infrequently rendered as Czechia. See Names of the Czech Republic.
  12. Falkland Islands is also claimed by Argentina as Islas Malvinas.
  13. See also Abkhazia and South Ossetia.
  14. The Bailiwick of Guernsey includes its self-governing dependencies Alderney, Herm and Sark.
  15. Hong Kong is a Special administrative region of the People's Republic of China. It is often diplomatically known as Hong Kong, China.
  16. Ireland is often referred to as the Republic of Ireland as the official "description" of the state in order to distinguish it from the island of Ireland as a whole.
  17. The Democratic People's Republic of Korea is popularly known as North Korea.
  18. The Republic of Korea is popularly known as South Korea.
  19. Kyrgyzstan is also sometimes rendered as Kirghizia.
  20. Macao is a Special administrative region of the People's Republic of China. It is diplomatically known as Macao, China.
  21. Republic of Macedonia is referred to by UN and a number of countries and international organizations as the former Yugoslav Republic of Macedonia.
  22. See also Transnistria.
  23. See also Western Sahara.
  24. Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named NK
  25. Legally the Netherlands refers to the European part of the Kingdom of the Netherlands, with the latter consisting of the Netherlands and two overseas countries, namely Aruba and the Netherlands Antilles.
  26. Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named NC
  27. See State of Palestine for a list of states that recognize the State of Palestine.
  28. The Sahrawi Arab Democratic Republic in Western Sahara is currently recognized by 45 UN member states. It has never been admitted to the UN but is a member of the African Union. It claims the whole territory of Western Sahara but only exercises effective control over the territory east of Moroccan Wall, while a large portion of the territory is integrated into Morocco.
  29. See also Kosovo - under UN administration.
  30. Somalia is presently fragmented with its Transitional National Government in exile. See also Somaliland.
  31. Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named SOM
  32. Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named SOS
  33. Svalbard is an overseas territory of Norway recognized by international treaty.
  34. The Republic of China (ROC) is a state commonly referred to as Taiwan. It is also diplomatically occasionally known as Chinese Taipei or other names. The ROC is no longer an United Nations member since late 1971 and regarded by UN as Taiwan, Province of China (see also One-China policy and Taiwan Province, People's Republic of China). It is currently recognized by the Holy See and 23 UN member states and with de facto international relations with most others. The political status of the ROC and the legal status of Taiwan (alongside the territories currently under the ROC jurisdiction) are in dispute. The ROC should not be confused with the Republic of Taiwan proposed by supporters of Taiwan independence.
  35. Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named TRANS
  36. Vatican City is administered by a Governor appointed by the Pope, with the latter being the head of the Holy See and that of the Vatican City concurrently.